5 soorten trainers die je moet vermijden

Leestijd: 5 minuten
Auteur: Tijs Metternich

Hoe test je jouw trainer vooraf? Een praktische methode die jou helpt de juiste trainer te vinden.

 

Dit is een minigids om de juiste trainer te selecteren. Dat kan best lastig zijn. Van de jonge hond die alles voor je oplost binnen twee uurtjes tot de ervaren senior trainer die jou wel eens eventjes duidelijk maakt wat je eigenlijk echt moet doen. Hoe ga je hiermee om? En waaraan herken je ze? Je schaft toch een training aan en het laatste wat je wilt is dat het achteraf toch niet werkte. Want ja, dan ga je op je bek. Alle tijd, energie en middelen voor niets geweest.

 

Wij werken met meerdere trainers. Voordat ze bij ons aan de slag kunnen gaan, moeten ze verschillende cases oplossen. We willen natuurlijk net zo goed als jou weten wat we in huis halen. En dat doen we onder andere hiermee. Dit zijn 5 types die wij niet als trainer willen. En we denken dat jij dat ook niet wilt. Vandaar dat we dit graag met je delen. Voordat we weten of iemand een Supertrainer is, stellen we vragen. Heel veel vragen. Tot vervelens aan toe blijven we vragen stellen. En dan nog een paar vraagjes, kleintjes. Heel irritant eigenlijk. Maar zo komen we wel tot de nodige informatie die wij achten nodig te hebben om onze trainers te selecteren. Hier onze top 5 van trainerstypes die we ab-so-luut willen vermijden en waarom.

#1 De -alles kan- trainer

Deze trainer wil héééél graag deze opdracht. En dat is prima natuurlijk! Maar in 4 uur tachtig onderwerpen behandelen? No way! Herken je dat een training best leuk is? Lekker vlot en je denkt veel geleerd te hebben? Na een tijdje verval je weer in oud gedrag en weet je nog maar een beetje van wat er allemaal is behandeld. Herkenbaar? Dan heb je met de -alles kan- trainer te maken gehad. Vaak enthousiaste mensen die het leuk vinden om alle kennis te delen met je. En hoe briljant je ook bent, ons brein is hier niet voor gemaakt. Alle aandacht gefocust op 1 ding werkt beter dan van hak-op-de-tak heel veel behandelen.

 

Hoe voorkom ik dit?

 

Wees brutaal! Dat geldt eigenlijk voor alle soorten trainers die je moet vermijden. Ga niet te snel akkoord maar maak het ze een beetje moeilijk voordat je met ze in zee gaat. Vertel tijdens de intake wat je allemaal verwacht en nodig vindt. Oh, en dik dit een beetje aan. Een goede en ervaren trainer zal zeggen dat deze verwachtingen niet realistisch zijn. Een commerciële trainer probeert dan meer te verkopen en een trainer die jou echt verder wilt helpen zal ze volgende vraag stellen (of iets wat er heel erg op lijkt):

 

‘Als je van al die onderwerpen ééntje uit zou moeten kiezen wat je het allerliefst aandacht aan geeft, welke zou dat dan zijn?’

#2 De -one size fits all- trainer

Deze trainer is gods gift to the world en wil alles op zijn – soms haar – manier doen. Elke groep heeft blijkbaar hetzelfde nodig. Een klant-en-klaar product. Dit merk je doordat er bijvoorbeeld meteen een brochure klaarligt. Hartstikke fijn, maar als je nadenkt best wel gek. Een goede trainer maakt immers een trainer aangepast op jouw behoefte. Heel leuk, samen met 10 anderen in een klasje, maar geen kans dat jullie allemaal exact met hetzelfde probleem zitten. Hoef je niks te leren en kom je omdat het moet? Beetje netwerken? Dan is er niks aan de hand. Wil je echter echt wat leren en ben je bereid om iets van jouw tijd te investeren in een op maat gemaakte training voor jou of jouw team? Ga dan snel op zoek naar een ander!

 

Hoe voorkom ik dit?

 

De one-size-fits-all trainer is soms lastig te ontmaskeren. Veel trainingsbureaus hebben planken vol met trainingen en kiezen er eentje die wel aardig aansluit. Maar neem jij genoegen met aardig, of wil je echte kwaliteit? Toegegeven, het is een beetje een boevenstreek, maar dit helpt altijd. Vraag eerst een brochure aan. Laat daarna een collega bellen en kijk wat de trainer voorstelt. Is dat exact hetzelfde als de brochure die je hebt gehad? Dan heb je de one-size-fits-all trainer ontmaskerd. Laat ze niet hun verhaaltje voor de duizendste keer bij jou afdraaien, laat ze dat maar bij een ander doen. Zoek nog even verder want er zijn echt genoeg trainers die wel vanuit jouw/jullie context een goede training kunnen geven.

#3 De -ik vertel, jullie luisteren- trainer

Gaaaaaaaaaaaaaap. Het is elf uur ’s ochtends, we zijn twee uur verder en het begon razend interessant maar je volgt het gewoon niet meer. Ten eerste, daar kun je niks aan doen want hier zijn onze hersenen niet voor gemaakt. Ten tweede, dit gebeurt oh zo vaak. Je hebt een trainer geboekt maar een presentator gekregen. En ja, die presentator vraagt soms een wat. Je schiet wakker maar je voelt je weer die 16-jarige scholier die lekker naar buiten kijkt. Presenteren en ondertussen een vraag stellen wordt vaak verkocht als een interactieve training. Dit is het alleen echt niet. Een trainer zorgt dat je aan de slag gaat met het verbeteren van vaardigheden, dat doet een presentator niet. Het verschil tussen de presentator en de trainer is dat een trainer vaak hiervoor is opgeleid. Dat checken wij dan ook altijd. Maar… Als dat niet zo is, kun je nog steeds een goede trainer zijn. Alleen, hoe kom je erachter voordat je een trainer kunt ervaren?

 

Hoe voorkom ik dit?

 

Wees niet bang om een paar klotevragen te stellen. Jij gaat geld, tijd en energie hieraan besteden dus die trainer mag best even door jouw ballotagecommissie heen. Vraag niet wat de trainer gaat doen, maar hoe de trainer dat gaat doen.

 

Trainer: ‘We gaan aan de slag met persoonlijk leiderschap.’

 

Jij: ‘Klinkt goed, hoe gaan we dat doen?’

 

Trainer: ‘Eeeeh, we gaan dit en zus en zo en dat model en deze theorie gebruiken om ervoor te zorgen dat…’

 

Jij: ‘Oke, en op welke manier gaan we dat dan leren?’

 

Blijf doorvragen. Neem niet te snel genoegen met het eerste antwoord. Zo kom je steeds verder en als jouw spervuur niet gewaardeerd wordt moet je direct afhaken. Moet je nagaan als je dat tijdens de training… eeh, presentatie doet omdat je iets beter probeert te begrijpen. Pas als duidelijk is hoe de trainer te werk gaat en jij het vertrouwen daarin hebt ben je klaar om te boeken.

#4 De -ik weet het beter- trainer

Deze trainer lijkt een beetje op de -one size fits all- trainer. Jij moet je niet druk maken, deze trainer regelt het wel. Stel jij iets voor, maar neemt de trainer het gesprek en de inhoud helemaal over? Dan heb je te maken met de -ik weet het beter- trainer. En ja, als je dit artikel echt hebt gelezen en je bent een beetje kritisch weet je dat een trainer soms de verwachtingen moet temperen bij de -alles kan- trainer. In dit geval worden jouw verwachtingen niet getemperd, wat alleen maar goed is, maar wordt bepaald wat jij moet doen. Dat kan op twee manieren. Denigrerend of enthousiast. Allebei fout. We gaan er even vanuit dat je niet masochistisch bent en iemand die denigrerend tegen je praat sowieso  afwimpeld.

 

De enthousiaste -ik weet het beter- trainer weet vaak heel veel over het onderwerp en dat moet vooral duidelijk zijn voor jou. Op zich fijn toch, een trainer die veel weet? Zeker, alleen vergeten deze trainers vaak dat ze vanuit jouw context moeten werken en niet de eigen context. Een goede trainer vraagt waar jij of jouw team staat. Wat is de eerste stap die moet worden gezet? Daar wordt dan het programma op aangepast. Deze trainer bepaalt wat je écht moet leren en vraagt niet, maar lult je de oren van je kop.

 

Hoe voorkom ik dit?

 

Dat over de oren van je kop lullen is meestal een goede indicatie. En weer is het antwoord een paar lastige vragen stellen. Bijvoorbeeld:

 

‘Hoe weet je dat dit precies is wat ik/mijn team nodig heeft?’

 

En weer lekker moeilijk doen. Een leuke test is om expres een inhoudelijke discussie te starten. Oké, die verlies je, maar soit. Als hierop wordt gehapt en deze trainer gaat hem aan om te winnen weet je dat je de verkeerde hebt. Deze trainer zoekt zijn/haar gelijk en is bezig om de expertrol te houden. Dit terwijl je een trainer moet hebben die ondersteunend werkt voor jou en het team.

 

Nog een testje is weer de brochure. Wordt er niet gevraagd naar jou en het team, maar direct een brochure gestuurd? Instant achterdocht is gewenst want deze trainer is ter eigen eer en glorie begonnen. Nogmaals, alles valt en staat met aandacht. En die aandacht moet niet van jullie naar de trainer, maar van de trainer naar jullie gaan.

#5 De -maar dat kan ik ook- trainer

Je bent lekker websites aan het afstruinen om de juiste trainer te vinden. Nu heb je er eentje, niet te geloven! Deze trainer kan alles. Maar dan ook echt alles. Van een uurtje masterclass over big data tot een opleiding tot brainstormfacilitator van een halfjaar. Oh en dan nog wat leiderschap erbij. Beloof me nu het volgende als je dit tegenkomt:

 

Jouw muis gaat direct naar de rechterbovenhoek en doet: klik-weg. Wel één uitzondering, de grote bureaus waar veel specialistische trainers zijn aangesloten. Dat valt altijd even te checken. We kunnen immers niet overal expert in zijn. Als jij wél een toptrainer in huis wilt halen zoek dan iemand met expertise. Als je alles kunt, kun je eigenlijk heel weinig. Of van alles een beetje. Maar heb je nooit de beste in wat jij wilt leren.

 

Hoe voorkom ik dit?

 

En weer gaan we even bellen vooraf. Je kunt je lol op, zie het als een spelletje. Je hebt al weggeklikt bij een paar alleskunners, maar gevaar ligt op de loer. Zelfs de specialisten zijn hongerig op een paar extra munten. Jóuw munten. Stel je zoekt een training over samenwerken. Vraag of deze persoon ook iets kan doen met presenteren, want dat is wel handig omdat dit ook echt beter moet. Twee vliegen in één klap toch? De -maar dat kan ik ook trainer- zegt meteen ja. En dan weet je eigenlijk al genoeg. Deze trainer kan niet allebei even goed. Vraag dan ook waar de trainer beter in is.

 

Volgens ons moet een trainer durven toegeven dat hij/zij niet alles weet, niet de wijsheid in pacht heeft zoals een -ik weet het beter- trainer. Tegelijkertijd wil je iemand die weet waar diegene mee bezig is. Zodra een trainer iets zegt in de trant van:

 

‘Sorry, met presenteren kan ik je niet helpen of minder goed dan met samenwerken.’

 

Dan heb je een goede. Als trainer is zelfreflectie onontbeerlijk.

Conclusie

Je hebt inmiddels 1814 woorden gelezen, chapeau! De rode lijn is wel duidelijk hopen we. Elk van deze typen trainers ontbeert iets, voornamelijk zelfreflectie. Voor ons een ontzettend belangrijke eigenschap. En natuurlijk, er zijn nog veel meer types maar we vinden dit artikel al lang genoeg. Heb je aanvullingen, ervaringen met deze types of ben je het er niet mee eens? Hoe ga jij hiermee om? Laat het even weten zodat we elkaar kunnen helpen de beste trainers te selecteren!

 

Jouw Supertrainer!

Meld je gratis aan voor onze mailinglist