Conflicthantering: 8 tips en tricks hoe je beter met conflicten omgaat

Leestijd: 5 Minuten
Auteur: Tijs

Conflicten zijn vervelend. Zo, dat is gezegd. Het is niet erg om dit te vinden. Maar vaak heb je er meer last van als je ze níet aangaat dan wanneer je ze wél aangaat. Om jou daarmee op weg te helpen is dit artikel geschreven.

 

Conflicthantering is een fascinerend onderwerp met allerlei theorieën en methodieken. Alleen laten we dit even gaan voor nu. Want eerlijk is eerlijk, ook al weet je alles over conflicten neemt dat niet meteen die knoop in je maag weg als je iemand ergens op aan wilt spreken. Laten we daarom beginnen met een aantal tips en tricks hoe je tegen een conflict aan kunt kijken. Als het je lukt om anders tegen conflicten aan te kijken heb je de helft van het werk al gedaan. Over conflicthantering gesproken!

 

Hier alvast onze 8 tips en tricks over conflicthantering op een rijtje:

 

  1. Ben ik het er niet mee eens of kan ik er niet mee leven?
  2. Wat levert het je op om het conflict níet aan te gaan?
  3. Zorg dat jij in controle bent, wacht niet af!
  4. Praat over de communicatie in plaats van de inhoud!
  5. Vertel wat je wél wilt!
  6. Je hebt al zoveel conflicten goed opgelost, je kunt dit gewoon!
  7. Alles wat je spannend vindt is een kans om trots op jezelf te mogen zijn!
  8. Meestal valt het achteraf enorm mee!

 

 

Ben ik het er niet mee eens of kan ik er niet mee leven?

 

Ken je het adagium: ‘Pick your battles?’ Nou, dat doe je door jezelf deze vraag te stellen. Bewaar je energie voor de momenten die er écht toe doen. Want hoe erg is het om ergens oneens mee te zijn? Als je er mee kunt leven, lekker laten gaan joh. Je wordt er veel relaxter van en bespaart energie voor de belangrijke zaken waar je niet mee kunt leven.

 

 

Wat levert het je op om het conflict níet aan te gaan?

 

Stel je kunt niet leven met het feit dat jouw collega elke dag met een levende panda op kantoor komt en je merkt dat je het eventuele conflict toch vermijdt door te doen alsof er niks aan de hand is.. Wat levert het je dan op om hier niets van te zeggen? Misschien neemt straks iedereen wel een panda mee, terwijl ze stinken en je het maar stomme beesten vindt! Of als een panda mag, waarom zou een zeeotter of slangenarend dan niet mogen? Toch? Toch!?

 

Afgezien van de absurde situatie, het conflict niet aangaan levert bijna nooit een situatie op die beter is dan de huidige situatie.

 

 

Zorg dat jij in controle bent, wacht niet af!

 

Vaak zijn we bang om ergens iets van te zeggen omdat we niet weten hoe de ander reageert en gaan we dit zitten invullen en scenario’s bedenken. Maar even eerlijk, je weet het niet. Wat wél helpt is dat jij in controle bent. Dit doe je door het initiatief te nemen. Stel je even voor dat je net onenigheid hebt gehad met iemand en het zit je gewoon niet lekker.

 

Als je namelijk afwacht tot de ander het oplost (die wellicht precies hetzelfde gevoel heeft en net zo ‘chicken is’) heb je geen controle over hoe dit gaat. Zorg dat je het gesprek aangaat op jouw manier, dat is toch veel fijner?

 

 

Praat over de communicatie in plaats van de inhoud!

 

Nog een tip die je goed kunt toepassen als je met iemand het gesprek aan wilt gaan op jouw manier. Zoek consensus in de manier waarom je communiceert of samenwerkt in plaats van het met elkaar eens te worden. Dat hoeft namelijk niet om het vervelende gevoel weg te nemen. Begin het gesprek bijvoorbeeld zo:

 

‘Goh, ik merk dat ik die onenigheid tussen ons van laatst liever uit de weg ruim. Hoe zit jij daarin?’

 

Dan heb je al 80% voor elkaar als de ander dat ook fijn vindt. Ga dan door over hoe je met elkaar praat of samenwerkt als je het oneens met elkaar bent. En dat oneens zijn geen reden hoeft te zijn om je allebei vervelend erover te voelen. Problem solved!

 

conflicthantering

Vertel wat je wél wilt!

 

Dan gaan we nog eventjes verder met exact dezelfde situatie. Je geeft elkaar namelijk feedback over hoe je met elkaar wilt praten of samenwerken. Vertel dan vooral wat je wél fijn vindt! Dat maakt het voor de ander een stuk makkelijker om rekening met je te houden. En andersom ook, als een ander zegt wat diegene niet prettig vindt vraag gewoon: ‘wat zou je wél willen?’ Dit maakt het een stuk simpeler omdat je anders maar moet gokken wanneer de ander tevreden is.

 

 

Je hebt al zoveel conflicten goed opgelost, je kunt dit gewoon!

 

Vergeet even alle technieken die te maken hebben met conflicthantering en kijk even terug. Verreweg de meeste conflicten in je leven heb je goed weten op te lossen. 100% zekersteweten! Waarom is het dan zo spannend als iets uitmondt in een conflict? Als je eigenlijk allang hebt bewezen dat je in staat bent om verreweg de meeste conflicten prima op te lossen. Denk daar maar even over na.

 

 

Alles wat je spannend vindt is een kans om trots op jezelf te mogen zijn!

 

Nog een tip in navolging van de vorige die te maken heeft met hoe je tegen conflicten aan kunt kijken. Train jezelf hierin. Het verlaagt echt de drempel om op iemand af te stappen. Dit inzicht gebruiken we bij Supertrainer heel vaak als mensen iets spannend vinden om te doen. Want ga maar eens na, als je iets hebt gedaan waar je tegenop zag of heel spannend vond geeft dat een opgelucht en vaak trots gevoel. Dus iedere keer als je iets overwint, hoe klein dan ook, heb je de kans om trots op jezelf te zijn.

 

Dus als je de volgende keer een conflict aan wilt gaan maar het eigenlijk te spannend vindt... Bedenk jezelf dan dat je nu de keuze hebt of je daarna met een opgelucht gevoel en een gevoel van trots op de bank zit vanavond of jezelf verwijtend omdat je de stap toch niet durfde te zetten.

 

Gun jezelf om trots op jezelf te mogen zijn!

 

 

Meestal valt het achteraf enorm mee!

 

Stel dat de broccoli die jouw collega, die zo graag wilt afvallen, telkens in de magnetron stopt een ontzettende meur meegeeft die je niet te harden vindt. Je gunt diegene wel een strakkere buik hoor, maar niet ten koste van alles.

 

Dit is lastig, want die persoon is eigenlijk goed bezig en dat wil je niet ontmoedigen. En je begint eigenlijk al stiekem redenen te bedenken waarom het geen goed idee is om hier wat van te zeggen. En op dat moment denk je ineens aan dit artikel. Je realiseert je dat je trots op jezelf wilt zijn en je leest nog een aantal tips door hoe dit aan te pakken.

 

Daar ga je.

 

Jij: ‘Eeehm, heeeee.. Erm erm haha, ja ehm weet je... Weet je.. Die eeh broccoli he van jou..’

 

Broccolimens: ‘Oh god, ik ben het helemaal beu joh die zachte groene boomstronken!’

 

Jij: ‘Oh, hihi. Eh ja, vind je ze niet lekker dan?’

 

Broccoolimens: ‘Gatverdamme nee joh, en ze meuren ook zo he! Ik voel me elke keer schuldig dat er zo’n groene walm uit de magnetron komt als ik het opwarm..

 

Alle scenario’s die je vooraf hebt bedacht kunnen direct de prullenbak in. We gaan snel uit van het ergste, maar dit is echt bijna nooit het geval. Mensen kunnen best iets hebben, jij ook toch? Nou, in de meeste gevallen is het ertegenop zien uiteindelijk een veel grotere last dan de confrontatie zelf.